Vinssien huolto (LÄHIKOULUTUS)

Päiväys ja aika: ke 27.01.2021 klo 18:00 - 21:00 (iCal) (webcal).


KURSSI ON PERUTTU !
Valitettavasti tämä kurssi on peruttu vaikean koronatilanteen johdosta.
Pahoittelemme, että tällaiseen toimenpiteeseen jouduttiin, koska kurssia ei voida järjestää myöskään etäyhteydellä.
Pyrimme järjestämään kurssin seuraavalla koulutusjaksolla ensi vuonna.
***********

Moni purjehtija pitää vinssejä huoltovapaina.

Veneen vinssit tarvitsevat kuitenkin säännöllisen tarkastuksen ja huollon, jotta ne toimisivat luotettavasti. Saatetaan ajatella, että vain kilpapurjehtijoille vinssien huolto on tarpeellista, mutta kyllä tavallisen matkapurjehtijankin on syytä varmistua näiden laiteiden toiminnasta.

Vinssirummun sisällä on lukuisia rattaita, laakereita, jousia sekä haittalevyjä. Rattaat ja laakerit voivat mekaanisesti kulua, ruostua tai jopa murtua ja jouset voivat kuoleentua tai katketa, minkä vuoksi kaikki osat tulisi tarkastaa säännöllisesti ja tarvittaessa uusia. Myös oikeanlainen voitelu on tärkeä osata; missä tulee käyttää vaseliinia missä taas tulee käyttää ohuempaa öljyä. Vääränlainen voitelu voi aiheuttaa vinssin toimintaan ongelmia.

Vinssit on huomioitava myös turvallisuuslaitteena. Yleensä laite vikaantuu juuri silloin kun sitä kriittisellä hetkellä tarvitsee, esimerkiksi kovassa kelissä, jolloin vaikuttavat voimat ovat suurimmillaan.

Vian ilmaantuessa kaukana huoltopisteestä on hyvä tuntea myös veneensä vinssien toimintaperiaate ja huolto-/korjaustoimenpiteet. Mukana tietysti oikeat varaosat. Näin voidaan varmistaa matkan turvallinen jatkuminen.

Lisätietoja: Jyrki Pulkkanen, pulkkanen.jyrki(at)gmail.com