Tervetuloa Paven 2024 talven ja kevään koulutuksiin!

Talvi ja rantojen jäätyminen yllättivät meidät aikaisin jo marraskuussa tänä vuonna. Veneilyä voi kuitenkin taas harrastaa koko talven hyvässä seurassa osallistumalla Paven mielenkiintoisiin ja hyödyllisiin koulutuksiin.

Tänään 8.12.2023 vapaaehtoisvoimin toteutettu yhdeksän Helsingin länsipuolisen seuran koulutusyhteisö on saanut valmiiksi 2024 talven ja kevään koulutusohjelman ja julkaissut melkein 30 koulutusta veneilijöidemme iloksi!

Koulutusohjelmassa on tarjolla veneilytaitoa, tekniikkaa, huoltoa ja korjausta, purjehdusopppeja sekä matkakertomuksia. Veneilytaitojen ja veneiden tekniikan tuntemuksen kasvaminen johtavat parhaimmillaan veneilyturvallisuuden parantumiseen. Olemme siis todella tärkeällä asialla.

Paven toiminta alkoi jo vuonna 2010. Vuosi 2024 on siis jo Paven viidestoista koulutuskausi. Paven historiaan ja menneiden vuosien koulutusohjelmiin voit tutustua täällä. Paven koulutusyhteisö kasvoi syksyn 2023 aikana yhdellä uudella seuralla: Tervetuloa joukkoomme Otaniemen venekerho!

Edellisen kauden tilastoja katsellessa huomaa Paven välttämättömyyden. Tyypillisesti yhdestä seurasta osallistuu yhteen koulutukseen 1-5 veneilijää. Näin pienelle määrälle osallistujia ei yksi seura voisi järjestää koulutusta saatika saada jonkun innostumaan uuden koulutuksen kehittämisestä ja kouluttamisesta. Yleisöä ei vaan millään olisi tarpeeksi. Toisaalta jakamalla keskenämme seurojen tuottaman koulutuksen syntyy määrällisesti lukuisa, laaja-alainen ja laadukas koulutusohjelma. Yhdessä saamme paljon aikaan.

Paven kursseille voivat osallistua sen toteuttajaseurojen jäsenet, ja kurssit ovat pääosin maksuttomia. Koulutukset ovat jäsenetu. Seurojemme jäsenet ovat etuoikeutettuja – ei tällaista ole todellakaan kaikkialla tarjolla. Paveen kuuluvissa seuroissa on yhteensä noin 4500 veneilijää. Ilmoittauduthan ajoissa, koska suosituimmat kurssit täyttyvät perinteisesti varsin nopeasti.

Kiitoksia jo etukäteen kaikille kouluttajille ja aivan erityisesti Paven suunnittelutoimikunnalle, joka on ahertanut koko syksyn ohjelman parissa.

Nähdään koulutuksissa!

Jukka Wallinheimo, Paven rehtori

Paven suunnittelutoimikunnan kuulumisia ja strategiaa

Paven suunnittelutoimikunta on kokoontunut jo kahdesti syksyllä 2021 tavoitteenaan talven ja kevään 2022 koulutusohjelman rakentaminen. Toimikuntaan on myös vaihtunut muutama uusi jäsen edustamaan omaa seuraansa. Joukossamme on lapsesta saakka veneilyä harrastaneita, mutta myös harrastuksen aikuisena aloittaneita. Yhteenlaskettu kokemus veneilystä on valtava. Erilaisista taustoista ja erilaisista veneistä johtuen näkemyksiä saadaan laajasti eri perspektiiveistä.

Ensimmäisenä kotitehtävänä kullakin oli kirkastaa mikä Pave on, mitkä ovat kunkin seuran odotukset ja minkälaista koulutusta tulisi tarjota. Saimme strategisempia ohjeistuksia ja myös jo hyvin käytännönläheisesti tarkkoja kurssitoiveita kaudelle 2022 sekä vertailua Paven ”kilpailijoihin”.

Kaikilla seuroilla tuntui resonoivan hyvin ajatus siitä, että kun on enemmän, niin saa enemmän. Kriittinen massa on yhdessä toimien riittävä. Pave pystyy tarjoamaan 15 – 30 kurssia varsin laaja-alaisesti vuosittain. Harva yksittäinen seura pystyisi samaan – varsinkaan pienet seurat. Lisäksi kouluttajia kehtaa hankkia, kun on varmuus myös siitä, että yleisöä saadaan. Kouluttajaakin motivoi se, että sali tai Teams on täynnä. Myös yhteinen alusta kurssien markkinointiin ja ilmoittautumiseen nähdään yhteistyön etuna.

Lähes kaikki seurat pyrkivät järjestämään lähes kaiken koulutuksensa Paven piirissä nykyään. Pavelta toivotaan kursseja, joille aivan jokainen seuran jäsen voisi periaatteessa tulla. Kurssit voivat taitojen oppimisen lisäksi olla myös jonkin verran viihteellisiä ”on hauska tietää” -tyyliin. Esimerkkeinä tästä ovat matkakertomukset ja vierailut. Pääfokus olisi kuitenkin matka- ja harrasteveneilyyn liittyvässä tarjonnassa. Paven koulutus nähdään jäsenpalveluna jo lajin parissa oleville. Sitä, että kurssit ovat pääasiassa maksuttomia, pidetään myös tärkeänä.

Hyvän merimiestavan kouluttamista pidetään tarpeellisena. Tässä on kuitenkn suuri markkinointihaaste: ne jotka asennekoulutusta eniten tarvitsisivat, eivät tule koulutuksen. Eivätkä he todennäköisesti ole seuroissamme edes jäseninä. Yritämme tällekin osa-alueelle kuitenkin koulutustarjontaa luoda. Myös kokeneet veneilijät voivat näyttää seurassa esimerkiä nuoremmille osallistumalla koulutuksiin. Asioiden kertauksesta ei ole haittaa, ja omaa valtaisaa kokemustaankin pääsee jakamaan muille.

Lajiliittomme Suomen purjehdus ja veneilyn (SPV:n) kurssitarjonnan tuottaminen koskien veneilijä- ja venepäällikkökurssia vaikutti kaikille seuroille tärkeältä, koska se on tie viranomaisen Traficomin myöntämään kansainväliseen huvivenekuljettajakirjaan. Seurojen on haastavaa saavuttaa tässä tarvittavaa kriittistä massaa yksin. SPV onkin neuvonut hoitamaan kurssituksen yhdessä naapuriseurojen kanssa, ja sitä nyt teemmekin.

Veneilytaitojen ja veneiden tekniikan tuntemuksen kasvaminen johtavat parhaimmillaan veneilyturvallisuuden parantumiseen. Olemme siis tärkeällä asialla.

Pavea ei olla aktiivisesti laajentamassa, kaupallistamassa eikä tekemässä siitä laskutuskykyistä. Pave ei yritä kilpailla lähistön kaupallisten koulujen kanssa eikä esimerkiksi navigointiliiton työväenopistoissa pääkaupunkiseudulla kiitettävän runsaasti järjestettävien karttakurssien kanssa.

Mikäli Paveen haluaisi mukaan lisää lähialueella toimivia seuroja, tulee niiden tuomaa (koulutukset, kouluttajat, koulutustilat, aktiiviset suunnittelutoimikuntalaiset yms.) arvioida keskusteluiden ja hakemuksen perusteella. Sen pohjalta nykyisten Paven seurojen hallitukset tekisivät päätöksen laajentumisesta.

Pave on pääasiassa vertaiskoulutusta – veneilyn harrastajat kouluttavat toisiaan. Paven suunnittelutoimikunta tekee vapaaehtoistyötä kuten myös suurin osa kouluttajista. Myös yrityksiä ja yrittäjiä on saatu pitämään koulutuksia, jotka ovat olleet varsin tietopitoisia eivätkä liian markkinointihenkisiä, vaikka taustalla kuitenkin motivoi mahdollisuus saada uusia asiakkaitakin.

Suurin osa koulutuksista ajoitetaan tammikuusta maaliskuuhun telakointikaudelle. Silloin on aikaa osallistua. Osallistuminen helpottaa myös talvista veneilyikävää. Koronarajoitusten oletetaan olevan ohi 2022. Silti järjestämme tulevalla kaudella kursseja lähikoulutusten lisäksi etänä ja hybridinä, jossa osa yleisöstä voi olla paikalla ja osa etänä. Etäkoulutus tuli tutuksi koronan ansiosta, ja siinä nähdään tiettyjä etuja, joista halutaan myös pitää kiinni jatkossa. Paven koulutuksista ei tehdä jälkiesitettäviä tallenteita.

Paven suunnittelutoimikunnan työ jatkuu tästä kohden talven ja kevään 2022 koulutusohjelman rakentamista ja julkaisua. Ohjelma julkaistaan joulukuussa.

Jukka Wallinheimo, Paven rehtori