Veneen sähköt

Päiväys ja aika
la 26.01.2019
10:00 - 17:30

Tapahtumapaikka
Humallahden Venekerho


Esitiedot ja kohderyhmä: Ei erityisiä esitietovaatimuksia. Aloitamme peruskoulustakin tutuista sähkötekniikan yleisistä perusteista ja rakennamme sen päälle. Kurssi soveltuu kaikille veneilijöille, joita kiinnostavat veneensä sähköt.

Tavoite: Kurssin tavoitteena on lisätä ymmärrystä veneen sähkötekniikasta. Maallikoltakin onnistuu pienellä perehtymisellä veneen pienoisjännitejärjestelmän suunnittelu, osien valinta ja asennus. Opitut taidot ovat hyödyllisiä koko veneen pienoisjännitejärjestelmän toteutuksessa alusta saakka, olemassa olevan järjestelmän kehityksessä, tai vikatilannetta selvitettäessä ja korjattaessa. Veneen olosuhteet kuten tärinä, kosteus, korroosio, häiriöt ja tarve ukkossuojaukselle otetaan huomioon. Koulutuksessa tutustutaan myös veneen navigointilaitteiden yhdistämiseen.

Kurssin sisältö:

  • Sähkötekniikan perusteita: virtapiirinen perussuureet jännite ja virta, vastus, Ohmin laki, ideaalinen jännite- ja virtalähde, jännitteen ja virran mittaaminen, Kirchhoffin lait, sähkövaraus, sähköteho, sähköenergia, tasasähkö (DC), vaihtosähkö (AC), 3-vaihesähkö, signaalit, kela, rele, sähkömoottori, sähkögeneraattori, muuntaja, kondensaattori, sähkömagneettinen säteily, diodi, hakkuri.
  • Sähköturvallisuus: ihminen ja sähkö, tulipalovaara, sähköalan määräykset ja säädökset, pienoisjännite (≤50 VAC, ≤120 VDC), pienjännite (≤1000 VAC, ≤1500 VDC), sähkölaitteiden kotelointiluokat, sähkölaitteiden suojausluokat, sähkölaitteiden merkinnät, suojalaitteet, kuka saa tehdä sähkötöitä, työkalut sähkötöihin.
  • Veneen pienoisjännitejärjestelmä: kulutuslaitteet, tehon- ja energiatarpeen määritys, sähkölähteet, akut, akustot, latauksen jako, sähkön jakelujärjestelmä, ylivirtasuojaus, johdotukset ja liitokset, esimerkkijärjestelmiä.
  • Ympäristö ja suojautuminen: korroosio, ukkonen, sähkömagneettinen yhteensopivuus (EMC).
  • Tietoliikenne: perinteiset mittaristot, radiolaitteet ja antennit, nykyaikaisten antureiden ja navigointilaitteiden yhdistäminen toisiinsa, NMEA0183, CAN, NMEA2000, Ethernet.
  • 230V pienjännitejärjestelmä veneessä: yksinkertaiset toteutukset, maasähköliityntä, maasähkökeskus, erotusmuuntaja, galvaaninen erotin, akkuvaraajat, muita kulutuslaitteita, generaattori, invertteri, esimerkkijärjestelmiä.

Kouluttaja: Jukka Wallinheimo (HVK). Jukka on sähkötekniikan diplomi-insinööri ja veneilyn harrastaja.

Lisätietoja: Jukka Wallinheimo, jukka.wallinheimo (at) kolumbus.fi

Ruokailu: Tarkoitus on sopia  KOTI-PIZZAN  (Topeliuksenkatu 21) kanssa seuraavaa: Tilaus viimeistään klo 11.00. Kuljetus kerholle klo 13-13.30. Osallistujilta kerätään ruokailun hinta käteisenä, varaathan käteistä mukaan. Vaihtoehtoisesti voi varautua ottamalla eväät mukaan.

Osallistujamäärä: 5 – 30.

Ilmoittautuminen

Kurssi on täynnä ja ilmoittautuminen on päättynyt 19.12.2018. Ilmoittelethan heti mahdollisesta osallistumisesi peruuntumisesta Jukalle sähköpostitse.

 

Ilmoittautuneet

Nimi
Seura
JONOSSA: Iiro
HSK
Ari
HSK
Ilja
Humallahden Venekerho
Kasimir
HSK
Ville-Pekka
HSK
Ville
HSK
Timo
HSK
Jouni
HSK
Jussi
HSK
Onni
HSK
Tarmo
HSK
Timo
HSK
Kalle
HSK
Lasse
HSK
Sanna
HSK
Hannu
HSK
Juha-Pekka
Lauttasaaren Kipparit
Pate
Suomen Moottoriveneklubi
Seppo
HSK
Mika
Koivusaaren Pursiseura
Juha
Koivusaaren Pursiseura
Jarno
Humallahden Venekerho
Timo
Humallahden Venekerho
Antti Naski
Humallahden Venekerho
Rauli
Humallahden Venekerho
Heikki
Humallahden Venekerho
Ilkka
Humallahden Venekerho
TIMO VILLA
Pursiseura Sindbad
Jesse Karjalainen
Humallahden Venekerho
Matti
Koivusaaren Pursiseura
Jari
Koivusaaren Pursiseura